Złociste pączki z kremem malinowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na 12 dużych pączków
    60 dag mąki pszennej
    10 g drożdży suchych
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 duże łyżki roztopionego masła
    3 żółtka
    70 g cukru
    ½ laski wanilii
    Kieliszek rumu
    Szczypta soli
    Olej do smażenia

    Krem malinowy:
    ½ litra śmietany 30%
    25 dag serka mascarpone
    ½ szklanki musu z malin
    2 łyżki cukru pudru

    Lukier do dekoracji
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Krem

Złociste pączki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia.
    Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 2. Krem:
    Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować