Zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę można podawać w różnych wariantach - jej słodki smak i pomarańczowy kolor zachęci maluchy do jedzenia, a po dodaniu intensywniejszych przypraw zachwyci dorosłych smakoszy! :)

  • 40 min

Składniki:

  • na dwie porcje:
    6-7 sporych marchewek
    2 ziemniaki (nie są konieczne)
    bulion warzywny (może być z kostki)
    sól, gałka muszkatołowa
    garść pestek słonecznika lub dyni
    dwie łyżki serka śmietankowego (ale może też coś o intensywniejszym smaku)
    łyżka masła

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna zupa marchewkowa z serkiem i prażonymi pestkami 1. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone w większą kostkę marchewki i ziemniaki. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem (tak żeby warzywa były tylko przykryte). Gotujemy do miękkości. W tym czasie prażymy pestki. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę, doprawiamy solą i gałką. Zupę już na talerzu posypujemy uprażonymi pestkami, robimy kleks z serka.

Porady

Jeśli mamy ochotę na zupę w wersji bardziej pikantnej możemy dodać do niej odrobinę imbiru i kardamonu, jest równie pyszna! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy