W mojej oszczędnej, wielkopolskiej rodzinie dbamy o to, by wykorzystać wszelkie dary ogródka. Podpowiadam znakomity sposób na marchewkę - przerobienie jej na pyszną i pikantną zupę-krem :)
Zupa marchwianka, czyli wielkopolski rzut okiem na marchewkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę podgrzewamy w garnku, a następnie przez 3 minuty delikatnie i na małym ogniu podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
2.Dorzucamy marchew i chili, dusimy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Wlewamy do garnka przygotowany bulion z kostki, przykrywamy i w ten sposób gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki (jeśli marchew jest starsza, trwa to dłużej, jeśli młoda - 20 minut to wystarczający czas).
4.Przyprawiamy i, używając blendera, miksujemy całość na krem.
5.Zupę można podawać bez dodatków, można też do niej dodać grzanki lub makaron.
Robi się ją szybko i bez kłopotów, a smakuje doskonale - aksamitnie, pikantnie, nieco słodko - jak skondensowane marchewkowe słońce! :)
Komentarze