Zupa ogórkowa koperkowa wiosenna ugotowana na kiełbaskach

0 (0 ocen)

Zupa jak wiosna - zielona. Moja ulubiona. Ugotowana na białych kiełbaskach piknikowych. Taka właśnie smakuje mi i domownikom najlepiej.

Składniki:

  • - 2,5 l. wody
    - 4-5 ogórków kiszonych
    - 2 kostki rosołowe
    - 1 marchew
    - 4 duże ziemniaki
    - 1 płaska łyżeczka masła
    - 5 małych kiełbasek białych piknikowych
    - sól, pieprz do smaku
    - 2 łyżki czubate koperku

    Zaklepka:
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2-3 łyżki wody
    - 3 łyżki śmietanki 18% do zup

Zupa ogórkowa koperkowa wiosenna ugotowana na kiełbaskach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Wrzucamy kostki rosołowe i pokrojone kiełbaski.
  • 2. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. W małym garnuszku roztapiamy masło i dodajemy ogórki. Po 10 min. Dodajemy ogórki do zupy.
  • 3. Wszystko gotujemy jeszcze ok 20 min. Potem Robimy zaklepkę.
    Mąkę zalewamy wodą i mieszamy energicznie. Do tego dodajemy śmietankę i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.

Porady

Można zrobić bez zaklepki, wtedy zupa zdrowsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy