Brokuł
skrzydełko lub dramstik
marchew1-2
seler ćwiarteczka mała
por - kawałeczek
pietruszka 1
ząbek czosnku
lubczyk pół łyżeczki
liść selera
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
śmietanka 30 łyżka lub dwie
Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar z mięsa i warzyw. Doprawić. W osobnym garnku ugotować brokuł z dodatkiem soli i cukru. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Przelać zimna wodą. Rozgnieść tłuczkiem i dodać do odcedzonego wywaru. Ugotowane warzywa pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy (marchew, pietruszka).Można zabielić mlekiem lub śmietaną. Kaszę kus-kus posolić i zalać wrzątkiem. Podawać zupę z kaszką kus-kus.
Komentarze