Pyszna i pełna aromatu zupa brokułowa. Zamiast dodatku obranych ziemniaków, przygotowałam ziemniaczane kluski kładzione. Całość świetnie współgra smakowo i tworzy ciekawą formę wizualną. Polecam!
Składniki:
Zupa:
1 większy brokuł (500 g)
150 g pieczarek
25 cm – owy kawałek pora
2 – 3 ząbki czosnku
1 szklanka posiekanego szczawiu
½ szklanki posiekanego szczypiorku
100 g zielonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 20 – 25 min
3 łyżeczki masła
3 łyżeczki oleju rzepakowego
7 szklanek bulionu warzywnego
3 – 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
1 kopiasta łyżeczka majeranku suszonego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kluski:
150 g obranych, ugotowanych, gniecionych ziemniaków
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli do smaku
Zupa brokułowa z ziemniaczanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na kluski utrzeć widelcem i pozostawić na czas przygotowania zupy.
2.Pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać masło i rozpuścić. Dołożyć pora, czosnek, szczaw oraz szczypiorek. Smażyć 5 min, mieszając. Dodać oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, wsypać majeranek, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć kilka min, mieszając. Wlać sos sojowy i jeszcze chwilę smażyć.
3.Do zawartości garnka dołożyć podzielonego na małe kawałki brokuła, wsypać soczewicę, a całość następnie zalać bulionem. Gotować ok. 25 min.
4.Na wrzącą zupę kłaść z przygotowanego ciasta kluski wielkości orzecha włoskiego. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zupę gotować jeszcze ok. 5 min. Danie doprawić do smaku.
Komentarze