Zupa czosnkowa

4.5 (196 ocen)

Lubię proste potrawy, a ta hiszpańska zupa czosnkowa do takich należy. Lekko pikantna, bardzo sycąca, rozgrzewająca, dobra na jesienną chandrę, a także przydatna w walce z przeziębieniami.

Składniki:

  • 1) ok. 200 g wołowiny
    2) główka czosnku
    3) cebula
    4) 200 g chorizo/ boczku (opcjonalnie)
    5) 3 średnie marchewki
    6) pietruszka
    7) seler
    8) 3 pomidory
    9) lubczyk, liść laurowy
    10) papryka wędzona, chili, sól, pieprz
    11) oliwa z oliwek
    12) 2 jajka
    13) natka pietruszki
    14) 5 kromek chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy.
  • 2. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę, chorizo/boczek i chleb kroimy w kostkę.
  • 3. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • 4. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chorizo/boczek i cebulkę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki.
  • 5. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko i wkładamy do gorącego piekarnika, by białko się ścięło. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • 6. Do zupy możemy podać grzanki: Bagietkę kroimy na kromki i obficie skrapiamy oliwą i posypujemy Vegetą i ziołami prowansalskimi, można również posypać czosnkiem granulowanym. Tak przygotowane kromki układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy aż zrobią się rumiane, uważając żeby się nie przypaliły. Można je włożyć także do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumienią.

Porady

Zupę można przyrządzić także na wywarze warzywnym bez dodatku mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować