Niedzielny rosół może przeistoczyć się w ratującą życie, rozgrzewającą, aromatyczną, zdrową i pyszną zupę czosnkową idealną na zimowe obiady i kolacje :)
35 min
Składniki:
1,5 litra rosołu ( może być drobiowy, mieszany lub wołowy )
1 por
1 marchewka ( jeśli mamy bulion z kostki )
8-10 ząbków czosnku
½ łyżeczki tymianku
1 łyżka masła
Do podania
1 bagietka
2 łyżki startego parmezanu
Zupa czosnkowa z grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę ( jeśli został nam niedzielny rosół wraz z marchewką tę część pomijamy ). Kiedy marchewka lekko zmięknie dodajemy do niej pokrojony w cienkie plasterki por, przesmażamy jeszcze 5 minut ( jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła ). 6 ząbków czosnku kroimy w cienkie plasterki, a resztę rozcieramy nożem lub przeciskamy przez praskę ( aby wydobyć więcej aromatu ) i dodajemy do pora i marchewki. Przesmażamy 1 minutę. Pora z czosnkiem zalewamy rosołem i gotujemy ( pilnując aby nie zaczął wrzeć ) go 5 minut. W międzyczasie bagietkę kroimy w plasterki i grillujemy ją na patelni grillowej, gorące tosty posypujemy startym parmezanem. Gorąco zupę serwujemy razem z serowymi tostami.
Komentarze