zupa cebulowo-czosnkowa z serem i grzankami

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Niedawno w lokalnej karczmie próbowałam pysznej zupy z startym żółtym serem. Starałam się odtworzyć jej smak i zrobiłam ją trochę po swojemu, dodając dużo podsmażonej cebuli. To zupa w sam raz na chłodne jesienne dni- jest rozgrzewająca, nieco ostra, bardzo pożywna. Mężowi bardzo smakowała

  • 60 min

Składniki:

  • 4 cebule
    4 ząbki czosnku
    200 g boczku wędzonego
    marchewka
    kawałek selera
    korzeń pietruszki
    100 g żółtego sera w kawałki
    natka pietruszki
    przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
    kilka kromek chleba
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Zupa serowa

Zupa cebulowo-czosnkowa z serem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę, skórę odkroić. Warzywa zalać 1,5 litra wody, wrzucić skórkę z boczku, ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Boczek podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować