Przepyszna zupa dyniowa - zdrowa i niezwykle pożywna!
Składniki:
400 g dyni bez skórki
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka curry
sól
papryka słodka mielona wg smaku
pietruszka i pestki dyni do dekoracji
1.Pokrój dynie w drobną kostkę. Zalej wodą i duś na małym ogniu przez 20 minut do miękkości. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Usmaż je na oliwie. Ugotowaną dynię wymieszaj z usmażoną cebulą i marchewką. Zmiksuj blenderem. Wlej ciepłą śmietankę. Dodaj curry, sól i paprykę słodką. Wymieszaj. Gotową krem-puree rozlej w miseczki i udekoruj pietruszką wraz z pestkami dynię.
Komentarze