zupa fasolowa z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis jest moją inwencją twórczą łączenia ze sobą różnych produktów

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli

    200 g krewetek

    100 g masła

    1/2 pora

    1 marchewka

    2 listki laurowe

    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz,

    ostra mielona papryka1 szklanka białej fasoli

Zupa fasolowa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.

    Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem przez 3 minuty.

    Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i chrupiący.

    Na samym końcu dodajemy usmażone krewetki.
    Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy