Zupa grzybowa ze śmietaną

4.5 (141 ocen)

Pyszna aromatyczna zupa ze świeżych/mrożonych grzybów leśnych.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1,5 l bulionu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    marchewka
    pietruszka
    seler
    kilka ziemniaków
    500 g grzybów leśnych
    sól grzybowa
    pieprz ziołowy
    kminek
    szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
    ziele, liść laurowy
    świeża papryczka chili
    natka pietruszki, szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i gotujemy.
  • 2. Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy grzyby. Dusimy pod przykryciem.
  • 3. Następnie uduszone grzyby dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 20 minut.
  • 4. Na koniec dolewamy śmietanę i posypujemy zieleniną.

Porady

Przepis na sól grzybową: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować