Co roku w swoim ogródku hoduje jarmuż, zimą strząsam z niego śnieg, kawałek odłamuje i robię tą pyszną zupę. Zdrowa, konkretna, lekko kwaskowa, pyszna!
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- żeberka lub kości: 400 gramów
- marchew,: 2 sztuki
- pietruszka: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- jarmuż, duży liść: 300 gramów
- ziemniaki: 2 sztuki
- ziele angielskie ziarna, liść laurowy: 3 sztuki
- sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
- jogurt naturalny / śmietana kwaśna: 200 mililitrów
- kasza jęczmienna: 150 gramów
- czosnek: 1 ząbek
Zupa jarmużowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dokładnie myjemy kroimy na kawałki i gotujemy 30 minut w między czasie zbieramy szum, dodajemy ziele i liść laurowy.
Obieramy wszystkie warzywa, marchew, seler i pietruszkę trzemy na grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
Jarmuż oczyszczamy, wycinamy twarde włókna i kroimy w drobne paski.
Do zupy wrzucamy warzywa, kaszę i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 30 minut, w tym czasie warzywa powinny być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozdrobniony czosnek.
Wyłączamy palnik i wlewamy szybko mieszając jogurt, lub kwaśną śmietanę.
Zupę można zmiksować blenderem, ja raz miksuję raz nie.
Jarmuż powinien być przemrożony, inaczej będzie gorzki.
Komentarze