Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    4 ziemniaki
    1 kalafior
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól morska, pieprz ziołowy, majeranek
    świeża nać pietruszki

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 litra wody, dodajemy marchewkę i pietruszkę (oba warzywa pokrojone), oraz kawałek selera, cebulkę, rozdrobniony czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe
  • 2. Po upływie 10 minut dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy zupę
  • 3. Gdy ziemniaki staną się miękkie dodajemy starty na dużych oczkach tarki kalafior, przyprawiamy zupę pieprzem ziołowym i majerankiem, gotujemy kolejna 10 minut
  • 4. Gorącą zupę posypujemy świeżą natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy