Stara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)
Składniki:
Składniki:
około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)
2 duże cebule
2 średnie marchwie
1 pietruszka
15 dag wędzonego boczku
20 dag żółtego sera (można pominąć)
sól, pieprz
suszony tymianek, zioła prowansalskie
Zupa-krem: kartoflanka z serem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchwie oraz pietruszkę także obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2.Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem.
3.Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy.
4.Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz szczypiorkiem. Podajemy z grzankami
Komentarze