Zupa/krem pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zupkę przygotowałam na małe przyjęcie i wszystkim bardzo smakowała.

  • 50 min

Składniki:

  • - pieczarki - 2 kg
    - marchewka - 2 szt
    - pietruszka - 1 szt
    - cebula - 1 szt
    - suszone warzywa - 1 łyżeczka
    - olej - 1 łyżka
    - serek naturalny czosnkowy - 1 opak - ja użyłam Bielucha
    - chleb pełnoziarnisty - 3 kromki
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa/krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21ir2tg 1. Marchewki, pietruszkę i cebulę obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na pół, przekładamy je garnka, dodajemy łyżeczkę suszonych warzyw i zalewamy 3 l przegotowanej wody. Wywar gotujemy do momentu miękkości warzyw. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę. Pieczarki smażymy ok 5 minut co pewien czas mieszając. Chleb pełnoziarnisty kroimy w grubą kostkę i wkładamy na max 10 minut do piekarnika aby się apetycznie zrumieniły. Podsmażone pieczarki przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy razem ok 10 minut.
  • 2. Serek czosnkowy przekładamy do wysokiego naczynia i stopniowo dolewamy do niego ciepłego wywaru cały czas mieszając. Gdy serek będzie miał już konsystencję płynną, powoli przelewamy do reszty wywaru cały czas mieszając. Zupę odstawiamy z ognia, przyprawiamy i blendujemy na jednolity krem. Zupę krem podajemy na ciepło posypaną grzankami. Smacznego:)

Porady

Można podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Pieczarki Pietruszka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować