Zupa/krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę i cebulę obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na pół, przekładamy je garnka, dodajemy łyżeczkę suszonych warzyw i zalewamy 3 l przegotowanej wody. Wywar gotujemy do momentu miękkości warzyw. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę. Pieczarki smażymy ok 5 minut co pewien czas mieszając. Chleb pełnoziarnisty kroimy w grubą kostkę i wkładamy na max 10 minut do piekarnika aby się apetycznie zrumieniły. Podsmażone pieczarki przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy razem ok 10 minut.
2.Serek czosnkowy przekładamy do wysokiego naczynia i stopniowo dolewamy do niego ciepłego wywaru cały czas mieszając. Gdy serek będzie miał już konsystencję płynną, powoli przelewamy do reszty wywaru cały czas mieszając. Zupę odstawiamy z ognia, przyprawiamy i blendujemy na jednolity krem. Zupę krem podajemy na ciepło posypaną grzankami. Smacznego:)
Porady
Można podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Komentarze