Zupa - krem z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę krem z soczewicy przygotowałam na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
    10 dag warzyw suszonych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju do smażenia
    gorąca woda
    pestki dyni według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa - krem z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy i dokładnie osączamy.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.
  • 5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
  • 6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego.

Porady

W skład moich warzyw suszonych wchodziły: marchewka, pasternak, por, seler, lubczyk. Jeżeli nie mamy suszonych warzyw możemy użyć świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować