Zupa krem z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, por, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, ziemniaka oraz natkę myjemy, następnie obieramy warzywa. Pietruszkę (korzeń), seler, czosnek oraz marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
2. Por oraz cebulę kroimy w półksiężyce. Starte i pokrojone warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażymy około 20 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Pod koniec smażenia można podlać warzywa bulionem. Po usmażeniu dodać gotującego się bulionu.
Kroimy ziemniaka w kostkę oraz natkę pietruszki i również dodajemy do bulionu.
3.Soczewicę płukamy i dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut (tak aby soczewica była miękka). Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy kilkanaście ziaren kolendry.
Zupę sciągamy z ognia i blendujemy.
4.Na rozgrzanej patelni prażymy przez kilka minut ziarna słonecznika.
Podajemy gorącą zupę z ziarnami słonecznika.
Porady
Zupę można podać również grzankami, groszkiem ptysiowym. Idealnie smakuje również z tartym żółtym serem.
Komentarze