Gładka, kremowa zupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych – selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.
Składniki:
1 kalafior
2 średnie pietruszki korzeniowe
średni seler lub ½ dużego
2 białe cebule
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, czarny pieprz
Zupa - krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy posiekana w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jego ilość zależy od naszego gustu smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo.
Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku.
Komentarze