Zupa-krem z brokuła i zielonego groszku

4.93 (154 ocen)

  • 40 min

Zupa z zielonych warzyw, świetnie prezentuje się kolorystycznie i cudnie smakuje! Idealna jako ciepły posiłek do pracy czy lekką kolację na ciepło. Możecie serwować ją z domowymi grzankami, makaronem, jajkiem, groszkiem ptysiowym lub solo.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g brokuła
    1 szklanka zielonego, mrożonego groszku
    1 średnia cebula
    3 średnie ziemniaki
    3 ząbki czosnku
    1,5 litra przefiltrowanej wody
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki masła 82%
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 pęczka natki pietruszki


Wystaw ocenę:

4.93 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa-krem z brokuła i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać pietruszkę, ziele, liście oraz brokuła i groszek. Całość gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Usunąć ziele oraz liście, a całość zblendować na gładki krem. Ponownie podgrzać i podawać gorącą z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować