Zupa krem z cebuli

4.49 (200 ocen)

  • 60 min

polecam podawać z grzankami czosnkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • -500 ml bulionu warzywnego
    -500-600 g cebuli obranej
    -3 łyżki masła
    -3 ząbki czosnku
    -2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
    -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa
    -grzanki lub groszek ptysiowy
    -natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować