Gęsta, sycącą zupa smakowała całej rodzinie. Córka uwielbia kremy, a ja cieszę się, że zjada zdrowe warzywa :)
Składniki:
300 g ciecierzycy
2 łyżki masła
1 por
1 marchewka
1 łodyga selera
3 ząbki czosnku
50 ml śmietany 30%
Sól i pieprz do smaku
Duża szczypta kminu
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Duża szczypta imbiru
Zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić.
Na maśle zeszklić posiekanego pora. Dodać przeciśnięty czosnek. Przesmażyć.
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Selera drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Dodać ciecierzycę, gotować razem 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem.
Dodać śmietankę, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Komentarze