Zupa krem z ciecierzycy

4.5 (153 ocen)

Gęsta, sycącą zupa smakowała całej rodzinie. Córka uwielbia kremy, a ja cieszę się, że zjada zdrowe warzywa :)

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
    2 łyżki masła
    1 por
    1 marchewka
    1 łodyga selera
    3 ząbki czosnku
    50 ml śmietany 30%
    Sól i pieprz do smaku
    Duża szczypta kminu
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Duża szczypta imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, ugotować ciecierzycę do miękkości, odcedzić.

    Na maśle zeszklić posiekanego pora. Dodać przeciśnięty czosnek. Przesmażyć.

    Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Selera drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Dodać ciecierzycę, gotować razem 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem.

    Dodać śmietankę, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować