Zupa krem z cukinii to jeden z wielu sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Polecam podać ją także z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zamiast pestek z dyni można użyć pestek ze słonecznika.
Składniki:
Składniki:
• 1 cukinia,
• 1 cebula,
• Jeden korzeń pietruszki,
• Ok 3-4 ziemniaki,
• Łyżka siekanej natki pietruszki,
• Łyżka posianych listków mięty,
• Ok 80 g sera pleśniowego,
• Sól, pieprz,
• 1 kostka rosołowa
• Curry do smaku,
• Pestki dyni do podania,
• Oliwa do przysmażenia cebuli
Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Po koniec dodajemy natkę pietruszki.
2.Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do cebuli i obsmażamy.
Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
3.Całość zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy miętę.
4.Gdy warzywa są gotowe zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy do niej ser pleśniowy (ser nie tylko daje charakterystyczny posmak , ale fajnie zabieli zupę). Zmiksowaną zupę ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
5.Między czasie pestki ze słonecznika rumienimy na suchej patelni.
Gotową zupę rozlewamy na talerze. Dekorujemy świeżymi listkami mięty i posypujemy przygotowanymi pestkami.
Komentarze