Zupa krem z dyni na mleku kokosowym z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy bulion: do wrzącej wody wkładamy mięso, dodajemy selera, pora i pietruszkę i gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie.
2.W międzyczasie kroimy cebulę oraz papryczkę chili w kosteczkę.
3.Dynię, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
4.W garnku z grubym dnem podduszamy na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Po chwili dodajemy do niej papryczkę chili i i 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mieszamy i smażymy około 2 minut. Następnie dokładamy dynię, ziemniaki oraz marchewkę, mieszamy i podduszamy kilka minut. Całość zalewamy bulionem (500 ml) i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę miksujemy za pomocą blendera.
5.Do zmiksowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i papryką.
6.Zupę posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z grzankami.
Komentarze