Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem uwielbiana przez całą rodzinę, cudownie rozgrzewająca z racji dodatku imbiru, rozkosznie pomarańczowa, zawsze zjadana do ostatniej kropli...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - dynia: 0.5 kilograma
    - opcjonalnie - ziemniaki: 3 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - korzeń imbiru, cm: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - bulion drobiowy, warzywny lub woda: 1 litr
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażamy cebulę, czosnek i imbir, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ew. ziemniaki, lekko podsmażamy, zalewamy bulionem (jak nie mamy możemy na szybko przygotować wywar warzywny, a jak już zupełnie nie mamy czasu dajmy wody, woda lepsza niż kostka czy inne sztuczne świństwo), gotujemy do miękkości, miksujemy i zupa gotowa!
    Ja ją podaję przybraną kolendrą, podprażonymi płatkami migdałowymi lub z grzankami. Na zdjęciu do zupy dodałam pesto z kolendry.

    Szybki przepis na pesto z kolendry - pęczek z kolendry zmiksować z łyżeczką soli i 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa krem z dyni.

To może cię zainteresować