Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, marchew, ziemniaki myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry, a czosnek dzielimy w ząbki, obieramy i zostawiamy w całości. Warzywa układamy na tacce, skrapiamy dobrą oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków, pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180 stopni piekarniku, warzywa powinny być upieczone do miękkości.
Jeśli nasz piekarnik dysponuje funkcją grillowania, to możemy je podpiec jeszcze ok. 5-10 minut, dla uzyskania aromatu.
Do gorącego wywaru dodajemy upieczone warzywa oraz curry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy razem ok. 5 min, zestawiamy z ognia, jeśli lubimy zabieloną zupę to dodajemy śmietanę lub mleko i przy pomocy blendera zamieniamy w krem. Jeśli lubimy rzadsze zupy to możemy dać więcej bulionu lub wody. W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i podajemy. Posypujemy pestkami dyni. Możemy posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Smacznego!
Porady
Jeśli zupę zamierzamy zostawić na następni dzień to po zmiksowaniu należy ja zagotować aby się nie zepsuła.
Komentarze