Doskonała na chłodne wieczory. Gęsta,sycąca i dzięki imbirowi rozgrzewająca zupa krem.
40 min
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
5 dużych ziemniaków
3 pory (biała część)
boczek parzony
pół łyżeczki imbiru
duży ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło do smażenia
Zupa krem z pora i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy ziemniaki,czosnek i por. Przesmażamy chwilę. Następnie dolewamy bulion i przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie blendujemy wszystko na krem. Boczek kroimy w małą kostkę, przesmażamy na suchej patelni. Posypujemy gotowy krem.
Komentarze