Zupa-krem ze szparagów i słodkiego ziemniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki obrać i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki i również drobno posiekać. W garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę, dodać szalotki, czosnek i imbir, smażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać bulion, słodkiego ziemniaka obranego ze skórki i pokrojonego w niedużą kostkę oraz przyprawy, posolić, gotować ok. 5 minut.
2.Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w kilkucentrymetrowe kawałki, odkładając główki oddzielnie (do dekoracji). Pokrojone szparagi dodać do zupy i gotować kolejne 5 minut.
3.Główki szparagów zblanszować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, w oddzielnym, małym garnuszku (gotować ok. 2 minut), a następnie odsączyć na sicie.
4.Zupę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
Komentarze