Zupa pesto z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gdy znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam...

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1/2 średniego selera
    1 por
    1,5-2 l bulionu
    ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona)
    1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki)
    garść drobnego makaronu
    oliwa
    sos sojowy
    sól, pieprz

Zupa pesto z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około 5 min., aż zrobią się szkliste. Następnie zalewamy je gorącym bulionem (może być z kostki) i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym.
  • 2. Więcej przepisów na kuchnia-magdaleny.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy