Wspaniała zupa o zapachu pomidorów dojrzałych na słońcu w ogródku
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka lub 1 z indyka
- 2 marchewki
- 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji )
- 2 liście selera lub kawałek korzenia
- 1 liść lubczyku
- kostka rosołowa którą robię sama
- cebula
- sól pieprz do smaku
- natka pietruszki kilka listków bazylii
- 2 łyżki papryki w proszku słodkiej
- makaron
Zupa pomidorowa ze swojskich pomidorów i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka włożyć do garnka zalać 3 l wody zagotować zdjąć cedzakiem powstały osad dodać marchew pokrojoną,dodać liście lubczyku selera lub kawałek korzenia,włożyć cebulę kostkę rosołowa ja dodaję swojską sól pieprz do smaku gotować rosół na małym ogniu
2.Pomidory sparzyć obrać ze skórki wycisnąć pestki zmiksować gdy używam w zimę pomidory w sosie własnym też je miksuję
3.Gdy rosół mamy już gotowy ,wyjąć z niego liście i cebulę Wlać zmiksowane pomidory i paprykę słodką gotować chwilę dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię w razie potrzeby doprawić podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem
Porady
Do zupy można dodać śmietaną .Wywar rosołowy można robić inny wg swoich upodobań,dobry jest też warzywny Pomidory można dać z puszki
Komentarze