Zupa porowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

Bardzo szybka i łatwa zupa.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    3 łyżki masła
    2 pory
    2 jabłka
    50 ml białego wina
    2 kostki rosołowe
    4 ziemniaki
    sól, pieprz
    200 ml kremówki
    1 pierś z kurczaka
    przyprawa do kurczaka

Zupa porowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora kroimy w plasterki, jabłka i ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
  • 2. Na rozgrzanym maśle smażymy jabłka i pory na złoty kolor, następnie podlewamy je winem i czekamy aż odparuje. Dodajemy ziemniaki, kostki rosołowe i dolewamy ok. 1 l wody, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowanie doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę.
  • 3. Pierś kroimy w paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na maśle na złoty kolor. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  • 4. Zupę podajemy z szaszłykami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy