Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami.
60 min
Składniki:
300g filetów z halibuta
300g krewetek
600g ziemniaków
2 puszki krojonych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 por
1litr bulionu drobiowego
3 łyżki masła
2 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
natka z pietruszki
sól
pieprz
Zupa rybna bouillabaisse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.
2.Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
3.W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę
i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze