Zupa rybna Bouillabaisse

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g filetów z halibuta
    300g krewetek
    600g ziemniaków
    2 puszki krojonych pomidorów
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 por
    1litr bulionu drobiowego
    3 łyżki masła
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka kurkumy
    natka z pietruszki
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna bouillabaisse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04oi2pi 1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.
  • image-1ser9ld 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • image-0fv9o8a 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę
    i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-0c4csx6 4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować