Zupa rybna z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby umyć i pokroić w paski długości 4 cm. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki i seler oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cytrynę wyszorować, osuszyć, otrzeć z niej 1 łyżeczkę skórki oraz wycisnąć sok. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać marchewkę, seler, por i ziemniaki. Smażyć warzywa 5 minut cały czas mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, wlać 4 szklanki wody i gotować pod przykryciem 30 minut. Po 20 minutach gotowania włożyć ryby, posolić i popieprzyć. Po 10 minutach wyjąć ryby i trzymać w cieple, a zupę zmiksować, zagotować, doprawić kurkumą, zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Włożyć ryby i podgrzać. Zupę rybną rozlać do talerzy, posypać koperkiem i koprem włoskim.
Komentarze