Zupa szczawiowa z własnoręcznie zebranego szczawiu. Jej smak jest wyśmienity , serek łagodzi kwaśny smak szczawiu i sprawia że zupa staje się kremowa i delikatna a za razem syta.
Składniki:
2l.wody
300 g. świeżych liści szczawiu
200g. serka topionego kremowego ( 2 bloczki)
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól , pieprz
jajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób
Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczaw dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozpuścić masło , włożyć szczaw , smażyć do zmiany koloru na ciemniejszy oraz "zwiędnięcia" liści.
2.Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w nie dużą kostkę , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę zalać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do momentu aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie do garnka dodać przesmażony szczaw oraz połamane w kawałki serki topione , doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Odlać chochlę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać z powrotem do garnka.
Gotować jeszcze chwilkę.
Jajka obrać , pokroić w czwórki lub na pół.
Zupę rozlać w talerze podawać z jajkiem. ( 1 jajko do jednej porcji)
Komentarze