Kremowa i delikatna zupa, do tego pulpeciki z łopatki wołowej. Idealny i sycący obiad na chłodniejsze dni.
1 godz. 30 min
Składniki:
Baza:
-2 ćwiartki z kurczaka
-1 pęczek włoszczyzny (z natką)
-2 liście laurowe
-3 ząbki czosnku
-5 ziaren ziela angielskiego
-5 ziarenek pieprzu
-3 l wody
Dodatkowo:
-300 g pomieszanego serka topionego różnych rodzajów (u mnie z ziołami, ze szczypiorkiem i cebulą, śmietankowy i cheedar)
-3 ząbki czosnku
-1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-pieprz
Pulpety:
-80 dag łopatki wołowej
-2 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-sól i pieprz
-mąka do obtoczenia
Zupa serowa z wołowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy 40 minut. W międzyczasie mielimy mięso.
2.Do zmielonej wołowiny wbijamy jajko, wrzucamy tartą bułkę oraz solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
3.Z wywaru wyławiamy warzywa oraz ćwiartki. Wrzucamy pokrojone w kostkę serki topione oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem oraz przyprawą uniwersalną, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
4.Stopniowo wrzucamy pulpeciki. Gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego!
Komentarze