Zupa serowa z wołowymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kremowa i delikatna zupa, do tego pulpeciki z łopatki wołowej. Idealny i sycący obiad na chłodniejsze dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Baza:
    -2 ćwiartki z kurczaka
    -1 pęczek włoszczyzny (z natką)
    -2 liście laurowe
    -3 ząbki czosnku
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -5 ziarenek pieprzu
    -3 l wody

    Dodatkowo:
    -300 g pomieszanego serka topionego różnych rodzajów (u mnie z ziołami, ze szczypiorkiem i cebulą, śmietankowy i cheedar)
    -3 ząbki czosnku
    -1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz

    Pulpety:
    -80 dag łopatki wołowej
    -2 łyżki bułki tartej
    -1 jajko
    -sól i pieprz
    -mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Dania główne

Zupa serowa z wołowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ćwiartki z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną włoszczyznę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy 40 minut. W międzyczasie mielimy mięso.
  • 2 2. Do zmielonej wołowiny wbijamy jajko, wrzucamy tartą bułkę oraz solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
  • 3 3. Z wywaru wyławiamy warzywa oraz ćwiartki. Wrzucamy pokrojone w kostkę serki topione oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem oraz przyprawą uniwersalną, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
  • 4 4. Stopniowo wrzucamy pulpeciki. Gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Serek Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować