Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ja robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.
Składniki:
1 szklanka czerwonej fasoli
2 litry wody
1 marchew
pół pietruszki
kawałeczek selera
1 duży listek laurowy
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa w płynie
majeranek
natka pietruszki
Zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę czerwoną zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Rano zlewamy wodę.
2.Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa i odsączoną fasolę.
3. Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dajemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.
Komentarze