Zupa z czerwonej soczewicy po mojemu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po remanencie w mojej kuchni zauważyłam, że oprócz warzyw zostało mi jeszcze pół torebki soczewicy, więc postanowiłam ugotować z tego jakąś pożywną zupę. Zupa wyszła wprost genialna, nawet nie wiedziałam, że połączenie tych wszystkich warzyw z soczewicą i przyprawami da taki efekt smakowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na wywar warzywny:
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    mały por
    1, 5 l wody
    sól
    Pozostałe składniki:
    200 g soczewicy czerwonej
    1/4 młodej kapusty białej
    5 ziemniaków
    1 cebula2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju do smażenia
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    curry
    pieprz ziołowy
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania wywaru:
    Wszystkie składniki wywaru obrać i umyć, a następnie wrzucić do wody i gotować do miękkości. W trakcie gotowania posolić.
    Sposób przygotowania zupy:
    Z wywaru warzywnego wyjąć dwie ugotowane marchewki, które pokroić w kostkę i odstawić. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i 2 ziemniaki. Chwilę razem smażyć, a następnie przełożyć do gotującego się wywaru warzywnego, wrzucić wypłukaną soczewicę, ziele angielskie, liść laurowy, poszatkowaną kapustę i gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyciągnąć ziele i liść laurowy, a następnie zblendować wszystko na krem. Doprawić sola, pieprzem, curry i pieprzem ziołowym. W międzyczasie pozostałe trzy ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno w osolonej wodzie. Do kremu dodać osobno ugotowane i odcedzone ziemniaki i odłożoną marchewkę. Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować