Kiedyś wydawało mi się, że zupa rybna nie może smakować dobrze. Pomyliłam się próbując raz taką zupę. Postanowiłam wymyśleć swoją. Od dziś jest w moim menu:)
Zupa z dorsza z pieczoną papryką i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębszym garnku podsmażam na pół łyżki klarowanego masła pokrojone w kostkę: cebulkę, suszone pomidory, borowiki (wcześniej namoczone w szklance z 1/3 ilością wody- wody nie wylewam) oraz oliwki pokrojone w talarki. Jak się ładnie zeszklą i połączą dodaję pokrojony w większą kostkę świeży pomidor i pokrojonego w kostkę dorsza, zalewam 1/3 wody z borowików. Chwilę gotuję, dodaję 2 puszki pomidorów, szklankę wody i wszystkie przyprawy. Gotuję na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20-25 minut.
Paprykę myję, przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne wraz z trzonkiem. Układam skórką do góry na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temp. 230C do czasu aż skórki papryk zmarszczą się i zmienią miejscami kolor na czarny.
Wyjmuję z piekarnika i wkładam do papierowej torby, zakręcam, odstawiam na około 5-10 minut. Robię to po to, by łatwiej było później zdjąć skórkę z papryki. Należy ją zdjąć, by podczas jedzenia nie przykleiła się do podniebienia. Jeśli nie macie papierowej torby wyłóżcie na blacie kuchennym folię aluminiową, ułóżcie papryki, przykryjcie drugim płatem folii i zawińcie boki do środka (coś na kształt paczuszki, do której nie dostaje się powietrze).
Paprykę kroję w niewielką kostkę, dodaję do zupy. Gotuję jeszcze około 10-12 minut na niewielkim ogniu do połączenia wszystkich składników.
Komentarze