Zupa z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna typowo jesienna zupka

  • 60 min

Składniki:

  • 1 dynia ok.80dkg
    5 litrów wody
    6 średnich ziemniaków
    sól,pieprz ziołowy,papryka słodka
    płatki migdałowe

Zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry,wydrążamy środek(możemy wysuszyć sobie pestki i zjeść je).Miąsz kroimy w kostkę ,wkładamy do garnka,zalewamy wodą do wysokości takiej jak zajmuje dynia.Odrobinę solimy.Gotujemy aż dynia będzie papkowata a woda odparuje,od czasu do czasu mieszając.
    Gotuje się dość szybko więc trzeba uważać by garnek się nie przypalił.
    Papkę dyniową studzimy i ucieramy blenderem.
  • 2. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Dodajemy utartą dynię i chwilkę gotujemy.
    Zestawiamy z ognia i nalewamy w talerze.
  • 3. Płatki migdałowe prażymy na odrobinie oleju i dodajemy do zupy.

Porady

Zupę można zaprawić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy