Zupa z kurkami

4.5 (162 ocen)

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Gotowałam wg przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.

Składniki:

  • 200 g kurek
    300 g ziemniaków
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    50 g masła
    1 l wywaru mięsnego, bulionu
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kurki. Dokładnie oczyścić, szybko opłukać, rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną.
  • 2. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.
  • 3. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną.
  • 4. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego!

Porady

Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam zupę czystą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować