Zupa ziemniaczana wyborna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Boczek kroimy na paseczki, podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości oleju (jeśli jest chudy) w rondlu, następnie sam boczek bez tłuszczu wykładamy na talerzyk.
Do tego samego rondla wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę (może być zamrożona), podsmażamy wszystko mieszając około 8 - 10 minut. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy boczek, gałkę, trochę soli (ze względu na wędzonkę) i pieprz, gotujemy wszystko do miękkości warzyw.
Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni, przekładamy do garnka z zupą, dodajemy majeranek, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe.
Na talerzach posypujemy siekaną zieloną pietruszką.
Porady
W tej zupce uważajmy z ilością soli, dodajmy ją najlepiej na koniec gotowania.
Komentarze