Pomimo,że zupa nie jest zabielana jest bardzo syta.Idealna na chłodne dni,ponieważ pysznie rozgrzewa.Ziemniaki,cebula,czosnek,boczek i przyprawy sprawiają,że zupa jest niezwykle aromatyczna.
60 min
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła do smażenia
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania
majeranek suszony według uznania
Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy i myjemy.Następnie przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
2.Czosnek,cebulę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy razem z boczkiem,cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
3.W drugim garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy,gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy,znów przesmażamy.Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i majerankiem.Podajemy bardzo gorącą.
Komentarze