Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czas na kurki. Wpadł mi w ręce fantastyczny przepis z kuchni niemieckiej zapisany przez Roberta Makłowicza w książce "Smak łowi Makłowicz...". Zupa idealna na ciepłe dni, do tego kurki i ta prostota wykonania.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki ( na około 3 - 4 porcje)
    * 6 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
    * 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
    * około 200 g kurek dobrze umytych (małe w całości, średnie i większe pokrojone na pół lub duże na ćwiartki)
    * średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
    * łyżka masła
    * litr rosołu z kurczaka
    * przyprawy - szczypta szafranu, sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzałam masło i zeszkliłam na nim cebulę. Dodałam kurki i często mieszając smażyłam około 2 minut, dodałam ziemniaki i marchew, wymieszałam i na małym ogniu często mieszając smażyłam około 3 minut. Zalałam bulionem, dodałam szafran i zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam około 20 minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i pogotowałam jeszcze z 5 minut. Gotowe!
  • 2. Dodatek to grzanki z pasztetem, które świetnie uzupełniają smak zupy. Swój pasztet przygotowałam godzinę wcześniej i wstawiłam do lodówki.
    składniki:
    * 1 puszka pasztetu drobiowego
    * 1/4 cebuli startej na drobnych oczkach tarki
    * pieprz świeżo mielony
    * pół łyżeczki majeranku

    * kilka kromek chleba lub bagietki podsmażonej na oliwie z oliwek na chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować