Żurek na zakwasie z wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Boczek i żeberko zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu, ziela angielskiego. Dodajemy majeranek, łyżeczkę soli, drobno posiekany czosnek. Wszystko gotujemy ok 40 minut. Do wywaru dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy je w wywarze. Gdy będą już prawie miękkie wlewamy zakwas. Chwilę gotujemy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w pół plastry (można wcześniej podsmażyć). Z zupy wyciągamy boczek i żeberko (można je oskubaż, pokroiż i dać każdemu na talerz kawałki mięsa i boczku). Wyciagamy tez liścia laurowego i ziele angielskie. Doprawiamy żurek wg uznania szczególnie majerankiem. Gotowy żur wlewamy na talerz do jajek i kawałków mięsa i kiełbasy i posypujemy natką. Podajemy z pieczywem.
Komentarze