Żurek na białej kiełbasie

4.5 (172 ocen)

Najzwyklejszy żurek z białą kiełbasą i jajkiem.

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy (ok. 300 g)
    4 jajka
    1 litr wywaru z parzenia wędzonki
    150 g mrożonej włoszczyzny (słupki lub paski)
    ok. 300 ml zakwasu na żurek (gotowego)
    4 ząbki czosnku
    2 czubate łyżeczki majeranku
    1 liść laurowy
    6 ziarenek ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka cukru
    świeżo zmielony pieprz
    ew. sól
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kiełbaski opłukujemy i wkładamy do zimnego wywaru, zagotowujemy, gotujemy 5 minut na malutkim ogniu i studzimy w wywarze.
  • 2. Wystudzone kiełbaski wyjmujemy z wywaru i zdejmujemy skórę. Wywar przecedzamy i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wkładamy włoszczyznę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Do zupy dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i majeranek, zagotowujemy, wlewamy zakwas, dodajemy cukier, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  • 4. Do talerzy lub miseczek wkładamy po jednej kiełbasce, pokrojonej w kostkę i po jednym jajku również pokrojonym w kostkę. Zalewamy gorący żurkiem.

Porady

Zamiast wywaru z parzenia wędzonki można użyć wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować