Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kiełbaski opłukujemy i wkładamy do zimnego wywaru, zagotowujemy, gotujemy 5 minut na malutkim ogniu i studzimy w wywarze.
2.Wystudzone kiełbaski wyjmujemy z wywaru i zdejmujemy skórę. Wywar przecedzamy i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wkładamy włoszczyznę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
3.Do zupy dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i majeranek, zagotowujemy, wlewamy zakwas, dodajemy cukier, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
4.Do talerzy lub miseczek wkładamy po jednej kiełbasce, pokrojonej w kostkę i po jednym jajku również pokrojonym w kostkę. Zalewamy gorący żurkiem.
Porady
Zamiast wywaru z parzenia wędzonki można użyć wody.
Komentarze