a'la gołąbki z kapusty pekińskiej

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

ten przepis króluje na naszym stole od pokoleń, świetnie sprawdza się jako danie główne, a także przekąska

  • 60 min

Składniki:

  • składniki:
    -1 kapusta pekińska -2 jajka -1 cebula -kasza manna -pieprz -maga - vegeta -1 kg mięsa mielonego -olej do smażenia -mąka
    sos: --1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 2 kostki rosołowe -sól, pieprz,wegeta do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

A'la gołąbki z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić drobno, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do tego jajka, mięso mielone surowe.Doprawić solą ,pieprzem, wegetą i maggą do smaku( przyprawy w ilości według uznania). Na koniec dodać kaszę manną w takiej ilości aby można było uformować gołąbki( zwykle dodaję tak ok.2 szklanki), tak by masa nie kleiła się do rąk.Następnie z tak przygotowanej "masy" formuję owalne gołąbki,i obtaczam je z obu stron w mące a następnie smażę na oleju do momentu powstania chrupiącej skórki.

    2,
  • 2. przygotowujemy sos, całość doprowadzamy do wrzenia
  • 3. przekładamy gołąbki na głęboką patelnie,zalewamy sosem i gotujemy całość na małym ogniu do momentu aż mięso mielone zmięknie. Podawać na ciepło z chlebem gołąbki polane sosem

Porady

można też wykorzystać naczynie żaroodporne i zapiec przy użyciu piekarnika. można też dodać majeranek do masy ( gołąbków)do smaku jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować