Afrykańskie danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka usunąć skórę, obrać ziemniaki i pokroić w byle jaką kostkę, pokroić paprykę w paski, pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Do jednego większego garnka włożyć nóżki z kurczaka i zalać 4 szklankami wody, dodać olej i ziemniaki. Wszystko gotować jakieś 10 minut. Zebrać „kożuch” z mięsa i wrzucić paprykę, cebulę i pieczarki. Wszystko przyprawić solą, pieprzem i dodać przyprawę do kurczaka i sporą ilość papryki. Podgotować przez kolejne 10 minut i na końcu dodać pomidory. Całość potrzymać na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wodę można odlać, chociaż mi się tak dokładnie nie udało tego zrobić co wcale nie przeszkadza w jedzeniu.
Komentarze