Amoniaczki

4.5 (191 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Stary i sprawdzony przepis mojej babci. Szybkie w wykonaniu ciasteczka znane od pokoleń.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    2 łyżki amoniaku
    1 szklanka śmietany
    5 jajek (odlać jedno białko do smarowania)
    30 dag czystego smalcu
    cukier kryształ do posypania
    mąki tyle ile ''zabierze'' ciasto, ma być elastyczne
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczki 1. Część mąki przesiać na stolnicę, dodać posiekany smalec.
  • Amoniaczki 2. Jajka rozbić z cukrem i amoniakiem. Dodać do mąki i smalcu. Zagnieść. W miedzy czasie dodać śmietanę i resztę mąki.
  • Amoniaczki 3. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Amoniaczki 4. Rozwałkować i wycinać szklanką lub foremkami ciasteczka.
  • Amoniaczki 5. Amoniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzlować rozbitym białkiem i posypać cukrem kryształem.
  • Amoniaczki 6. Piec ok 5-7 min w temperaturze 200 stopni.

Porady

1/ Amoniaczki najlepiej smakują po kilku dniach po upieczeniu. 2/ Chociaż moja babcia nie dawała, ale można dać cukier waniliowy do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować