Mięso Amura jest bardzo soczyste i delikatnie tłuste , smakiem przypomina tradycyjnego Karpia. Sos śmietanowo-pistacjowy nadaje rybie oryginalności.Pistacje podczas pieczenia lekko miękną , oddają swój smak,aromat i kolor śmietanie.
Składniki:
(Na dwie porcję)
Dwa dzwonka świeżego Amura (każdy po ok. 150g)
sól , pieprz
Sos śmietanowo-pistacjowy:
200ml śmietanki 30%
20g. pistacjii bez skorupek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu
Amur w sosie śmietanowo-pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć , osuszyć , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
2.Sos: Pistacje umieścić w woreczku foliowym , potraktować je parokrotnie tłuczkiem do mięsa , przesypać je do miski.
Wlać śmietanę dodać sok z cytryny oraz pieprz , wymieszać.
Sosem zalać rybę.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie podlewać rybę sosem.
Komentarze