Aromatyczne grzanki z kurkami i bazyliowym pesto

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pesto może nam służyć także jako baza do innych grzanek, ale w połączeniu z kurkami smakuje wybornie.

  • 10 min

Składniki:

  • Pesto

    1/4 szklanki migdałów – najlepiej płatków
    Pęczek liści bazylii
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
    1/2 szklanki oliwy extra vergine Monini
    czarny pieprz

    Grzanki

    300 g oczyszczonych i pokrojonych kurek
    1 cebula, drobno posiekana
    1 łyżka masła,
    trochę pokrojonego koperku,
    kromki chleba lub ciabatty

Aromatyczne grzanki z kurkami i bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto 1. Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, obrany czosnek, migdały oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksuj kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy
  • 2. Przesmażamy cebulę na maśle aż będzie szklista, dorzucamy kurki, smażymy aż zupełnie odparują. Dodajemy koperek, mieszamy.
  • grzanki 3. Kromki chleba/ ciabatty smarujemy sosem pesto , nakładamy grzyby i zapiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni.

    Podajemy posypane startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy